Επίσκεψη στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024 η Γ’ τάξη επισκέφθηκε το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό και βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο παρακολούθησαν ζωντανά την επίδειξη παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών σχεδίασης και κατασκευής αργυροχρυσοχοΐας, από τον κύριο Βύρωνα Βαφειάδη, παρουσία καλλιτεχνών και επιμελητών του μουσείου. Εκεί παρουσιάστηκαν και μια σειρά μηχανημάτων και εργαλείων που προκύπτουν κι από άλλες επιστήμες και τέχνες, π.χ. την οδοντοτεχνία και τη μηχανολογία, οι οποίες συνδράμουν στην κατασκευή κοσμημάτων.

Στη συνέχεια έγινε προβολή βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν όλα τα στάδια κατασκευής ενός κοσμήματος και οι εφαρμογές διαφόρων υλικών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται. Ακολούθησε ενεργητική παρατήρηση των συλλογών που εκτίθενται και συζήτηση σχετικά με το εξαιρετικό έργο του Ηλία Λαλαούνη, ο οποίος με το έργο του συνέδεσε την αργυροχρυσοχοΐα με άλλες επιστήμες, όπως τις Καλές Τέχνες, τη Βιολογία και τη Γενετική, την εξερεύνηση του διαστήματος και την Ιστορία.

Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων για τον άξονα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας «Άξονας 2: Σχολική διαρροή και φοίτηση» με στόχο την Αγωγή Σταδιοδρομίας.