Η πρόληψης της βίας και του σχολικού εκφοβισμού στο 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης

Το σχολείο μας στο πλαίσιο της πρόληψης της βίας και του σχολικού εκφοβισμού έχει οργανώσει και θα υλοποιήσει σειρά δράσεων και επιμορφώσεων οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση του σχολικού κλίματος και στη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος για όλουςτους συμμετέχοντες στη σχολική κοινότητα.

α) Αρχικά, εκπαιδευτικοί του σχολείου επιμορφώθηκαν την Πέμπτη 9-11-2023 στο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε και εσύ πρεσβευτής κατά του εκφοβισμού»,  το οποίο αναπτύχθηκε από το ΚΜΟΠ στo πλαίσιο του προγράμματος Live Without Bullying, και αποτελείται από ένα διαδικτυακό παιχνίδι επιλογών, βάση του οποίου οι μαθητές Γυμνασίου θα είναι σε θέση να αφομοιώσουν ευκολότερα έννοιες που αφορούν τον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό. Η πρόσβαση στο παιχνίδι γίνεται δωρεάν από την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Coeus, του ΚΜΟΠ, το οποίο διατηρεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΕΠ.

Θα ακολουθήσουν και άλλες επιμορφώσεις.

KMOP
Social Action and Innovation Centre

β) Εκπαιδεύσεις Γονέων

Το σεμινάριο «Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός: ένας Χρήσιμος Οδηγός για Γονείς» απευθύνεται σε γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελείται από 5 κύριες εκπαιδευτικές βιντεοσκοπημένες ενότητες, τις οποίες οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν εντός τριών εβδομάδων από την εγγραφή τους στο μάθημα στην εκπαιδευτική πλατφόρμα COEUS. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://livewithoutbullying.com/trainings-parents-trainings/

γ) Οι έφηβοι μπορούν να παρακολουθήσουν στον παρακάτω σύνδεσμο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού:

δ) Έχουμε δρομολογήσει, επίσης, την επίσκεψη της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Θεώνης Κουφονικολάκου και της ειδικής επιστήμονα, κ. Αλεξάνδρας Μοσχοπούλου, στο σχολείο μας, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, στις 11: 50πμ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των μαθητικών κοινοτήτων του σχολείου μας (το 15μελές και τους προέδρους των τμημάτων), διάρκειας δύο διδακτικών ωρών, και στη συνέχεια συζήτηση με το Σύλλογο διδασκόντων.

ε) Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο σχολείο μας θα δουλέψουμε πάνω στον άξονα  Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα:«Ο σχολικός εκφοβισμός χτυπά την πόρτα του σχολείου».

ζ) Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1, Α2, Α3, Γ2 και Γ3 παρακολούθησαν την παράσταση «Το σειρματόπλεγμα» η οποία απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους από 12 έως 18 ετών και έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα καθώς τα παιδιά συναντούν το ιστορικό θέμα των γενοκτονιών, μεταδίδοντάς τους την αξία της ισότητας, της φιλίας και της παιδικής αθωότητας.

Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις οι οποίες θα ανακοινώνονται στο site του σχολείου.

                                                                                                                                Η διευθύντρια

                                                                                    Δρ. Παναγιώτα Φραγκουλίδου, ΠΕ78