Επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος της European Space Agency (E.S.A.)/Climate Detectives «Ερευνώντας τις πλημμύρες της Ηλιούπολης», 20 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Τρίτη 5 Απριλίου 2022 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον Λόφο Νυμφών στο Θησείο, με τη συνοδεία των καθηγητριών Ευαγγελοπούλου Αναστασίας και Κωνσταντογιάννη Μαρίας.

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής και παρατήρησαν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα, μεταξύ αυτών ένα βροχόμετρο και ανεμοδείκτη, καθώς και τον μετεωρολογικό σταθμό που λειτουργεί στον εξωτερικό χώρο για περισσότερα από 150 χρόνια! Θαύμασαν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, καθώς και τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης που σχεδιάστηκε με το χέρι, τον 19ο αιώνα. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να παρατηρήσουν από κοντά ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν ένα κτίριο με θόλο διαμέτρου 8 μέτρων που φιλοξενεί το τηλεσκόπιο Δωρίδη, ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο μήκους 5μ., το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1959.

Ευχαριστούμε την κ. Μεταλληνού Αναστασία για την ξενάγηση και τους μαθητές μας για τις ερωτήσεις τους και το ενδιαφέρον που επέδειξαν.