Συμμετοχή στο project ΑΡΣΙΝΟΗ

Συμμετοχή στο project ΑΡΣΙΝΟΗ: 1η συνέλευση νέων για την κλιματική αλλαγή

Στο πλαίσιο του project ARSINOE «Κλιματικά ανθεκτικές περιοχές μέσω συστημικών λύσεων και καινοτομιών», το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) οργάνωσε την 1η συνέλευση Νέων με την συμμετοχή Γυμνασίων και Λυκείων, που διεξήχθη διαδικτυακά στις 12 και 13 Μαΐου 2022.

Στόχος: η ενθάρρυνση της συμμετοχής και η εξοικείωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και η διαμόρφωση ενός Πράσινου Συμφώνου για τη Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας (Regional Green Deal), στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σκοπός: οι μαθητές να συζητήσουν και να διατυπώσουν ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της.

Η ομάδα που αντιπροσώπευσε το σχολείο μας αποτελούνταν από 5 μαθητές/τριες (Βασιλείου Μελίνα, Τσίγαλος Κυριάκος, Ψώνη Δήμητρα, Μουδήλου Ιόλη, Μπούτσης Γιώργος) της περιβαλλοντικής ομάδας Flash Floods Children.

Οι μαθητές μας προετοιμάστηκαν μελετώντας λεπτομερές εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την αναγκαία επιστημονική πληροφόρηση, καθώς και τους κανόνες της συζήτησης, διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων. Συνέταξαν κείμενο σχετικά με την τρωτότητα της Ηλιούπολης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προτάσεις για τα μέτρα μετριασμού και προσαρμογής σε αυτήν.

Η συνέλευση νέων ήταν διάρκειας 12 ωρών σε 2 μέρες και οι μαθητές παρέμειναν στο σχολείο και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Οι μαθητές των σχολείων, στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου,  διαπραγματεύτηκαν, έλαβαν από κοινού αποφάσεις και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για ένα Πράσινο Σύμφωνο για την Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας σε επιστήμονες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Ευαγγελοπούλου Αναστασία