Science School Air Quality IoT

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι από τις 23/9/22   το σχολείο μας καταγράφει και  στέλνει μετεωρολογικά δεδομένα (Θερμοκρασία , Ατμοσφαιρική πίεση ,Υγρασία , CO2, Φωτεινότητα, Ποιότητα Αέρα  και Σωματίδια σκόνης )  σε  δικτυακή βάση.   Το project  αυτό  εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης «Science School Air Quality IoT»,   με την υποστήριξη της εταιρείας Μυτιληναίος και  σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης  WRO Hellas, το οποίο προβλέπει τη μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και ποιότητας αέρα σε 30 Γυμνάσια της χώρας.  Μέσω του προγράμματος ενθαρρύνονται οι μαθητές να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες, μέσω της Τεχνολογίας και του Προγραμματισμού υποστηρίζοντας  καινοτομίες στον χώρο της παιδείας και της τεχνολογίας, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ανθρώπων με αυξημένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Στο μέλλον ελπίζουμε ( είμαστε σε αναζήτηση οικονομικής στήριξης  )  να ενταχθεί το συγκεκριμένο project σε ένα μεγαλύτερο : στην Έξυπνη , Αυτόνομη,  Ρομποτική Ενυδρείοπονική Καλλιέργεια   φυτών/ψαριών στο χώρο του σχολείου μας!

Για να δείτε τις μετρήσεις πατήστε εδώ:

https://iothings.network/scienceschool/station_31/

Χρήσεις του συστήματος
Οι χρήστες του συστήματος έχουν πρόσβαση στις μετρήσεις τις οποίες μπορούν να επεξεργαστούν και να τις χρησιμοποιήσουν τόσο εκπαιδευτικά όσο και για διεξαγωγή ωφέλιμων συμπερασμάτων χρήσιμων για το κοινωνικό σύνολο.
Οι μαθητές με αφορμή τις μετρήσεις του σταθμού μπορούν να ασχοληθούν με θέματα όπως:

Παραμέτρους που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή π.χ. συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα και συγκέντρωση σωματιδίων που σχετίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μελέτες σχετικές με διακυμάνσεις του CO2 ανά περιοχή ανά χρονική περίοδο κ.λ.π. και συσχετισμό του με θερμοκρασιακές μεταβολές Ποιότητα-καθαρότητα ατμοσφαιρικού αέρα ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης του σταθμού την κίνηση στους γύρω δρόμους την ώρα της ημέρας κ.α.


Εργασίες σχετικές με κλιματικές παρατηρήσεις και πρόγνωση καιρικών φαινομένων
Εργασίες σχετικά με την επίδραση της αύξησης της συγκέντρωσης του CO2 σε κλειστούς χώρους

Μελέτες σχετικά με την συγκέντρωση βλαβερών για την υγεία υλικών στον αέρα σε σχέση με τα δομικά υλικά ενός κηρίου τον σωστό εξαερισμό, την ανανέωση του αέρα κ.α.

Ανάλογες μελέτες μπορούν να πραγματοποιήσουν και άλλοι φορείς οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και να τα εκμεταλλευτούν προς όφελος της κοινωνίας.

Εκπαίδευση
Το project εντάσσεται πλαίσια  του μαθήματος πληροφορικής  και στον προγραμματισμό του μικροεπεξεργαστή Arduino (με C++ ,Ardublock)   και θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση  και παραμετροποίηση από τους μαθητές τις Β’ και Γ’ Γυμνασίου.