17 Νοέμβρη

Δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, λόγω της πανδημίας, οπότε αποφασίσαμε να μην μας επηρεάσει κι άλλο η κατάσταση αυτή και να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, με γιορτή την οποία δημιούργησαν και συμμετέχουν μαθητές του σχολείου μας,  η οποία, όμως, έχει βιντεοσκοπηθεί, αφού απαγορεύονται οι δια ζώσης εκδηλώσεις. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι στις πρόβες τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα για την covid 19.

Αποφασίσαμε να μην κάνουμε μία «συμβατική» γιορτή, γιατί θεωρούμε ότι γνωρίζουμε όλοι τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη θυσία των φοιτητών, αλλά μία «θεματική» γιορτή, τιμώντας ταυτόχρονα και τη μνήμη του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Έτσι, εργαστήκαμε σε ομάδες και αναλύσαμε τους στίχους των τραγουδιών του προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβαινε στα χρόνια της χούντας. Τα τραγούδια του περιγράφουν με έμμεσο τρόπο τις εξορίες, τα βασανιστήρια μέχρι θανάτου, τη φυλάκισή του, τον πόθο του για λευτεριά και επιστροφή στην αγαπημένη του πατρίδα. Γι’ αυτό η γιορτή μας έχει τίτλο:

                        Το Πολυτεχνείο μέσα από τα μάτια του Μίκη Θεοδωράκη

Κείμενο προλόγου: Μελίνα Βασιλείου (Β1)

Υπεύθυνη γιορτής: Ευαγγελοπούλου Αναστασία